Balkaya Vize’nin en çok alabalık tesisine sahip köylerinden biridir. Dört tane alabalık çiftliği aktif olarak işletilmektedir. Bunlardan biri dağ oteli, biri lokanta diğer ikisi sadece alabalık üretim çiftliği olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyorlar.
Buranın benim için ayrı bir yeri vardır. İlk keşiflerimden biriydi. Kışın keşfetmek için gittiğim ve daha sonra bahar gelince ilk kapsamlı gezimi yaptığım yerlerden biridir. Burada 4 adet yer olduğunu söylemiştim. İlk gittiğim yer 1 nolu yer olup ayrıntılı koordinatlarını yazımın sonunda paylaşıcam.
Burada sadece alabalık üretim tesisi ve çok güzel piknik alanı bulunuyor. Tavsiyem buraya erken vakitte gelmeniz. Çok kişi buraya geldiği için yer konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Gerçi alan çok ama masalar ve güzel yerler kapılmış olabilir.
Gittiğimiz zamanlarda giriş için herhangi bir ücret alınmıyordu. En son duyumlarıma göre buraya giriş için ücret aldıklarıydı. Hazırlıklı gitmenizde fayda var. Köy haricinde yakınlarda alışveriş yapabileceğiniz bir yer bulunmuyor. Köyde de belli başlı şeyler satıldığı için malzemeleriniz tam olmalı.
Çiftlikten kendi seçeceğiniz ve temizleyip size hazır halde verecekleri alabalıkları pişirip afiyetle yiyebilirsiniz. Ben balık yemeyi pek sevmiyorum 🙂 Daha doğrusu kılçık temizlemeyi sevmiyorum.
Gelelim 2 numaralı tesise. Burası gerçekten geniş alanı ve etrafında bulunan dereleri ile benim en beğendiğim yerlerden biri. Burayı daha sonraki gezilerimde keşfetmiştim. Burada da sadece alabalık üretim tesisi bulunuyor.
Alanı düz ve çocukların güvenle oyun oynayabileceği ve sizinde çok güzel kamp yapabileceğiniz bir yer. İlk burayı keşfettiğim zaman arkadaşlarla kamp için gelmeye karar vermiştik. Ama kamp olayını bir türlü gerçekleştiremedik. Sizin imkanınız varsa hiç beklemeden buraya kampa gidin.
Eğer sabırlı iseniz çiftliklerden kaçan alabalıkları yakalayabilirsiniz. Ben hiç denemedim ama alabalık yakalamak sabır işiymiş. Eğer sizde sabırlı değilseniz çiftlikten alıp afiyetle yiyebilirsiniz. Tabi burada da pişirme işi size kalıyor 🙂
Eğer yazın sıcakta gelirseniz yüzebileceğiniz derin alanlar mevcut 🙂
Su kenarında patika yollar mevcut. Kendinize rota oluşturup yürüyüşler düzenleyebilirsiniz. Buralar etrafında çok güzel başka yerler de barındırdığı için yürüyerek oralara ulaşabilirsiniz. Benim genelde günübirlik vaktim olduğu için gittiğim alanları iyice incelemeye çalışıyorum. Uzak mesafeli birkaç alanı gezemiyorum.
Küçükken babamla beraber gezerken babam bana ağaçtan bıçak, kaşık, çatal gibi şeyler yapardı. Bunu çocuklara anlattığım zaman ”bize de yapsana, bize de yapsana” diye çıkıştıklarında bizde işe koyulalım dedik. 🙂
Benim çocukluğum ormanda geçti. Böyle şeylerle mutlu olurduk. Hiç unutmam bir tane çakı alabilmek için 2 çuvala yakın kuşburnu (biz köpekdikeni derdik) toplamıştım. Anca bir çakı alabilecek para ediyodu. 🙂
Gelelim 3 numaralı alabalık çiftliğine. Buradaki en aktif olan alabalık çiftliğidir. Hem alabalık alabileceğiniz hem de pişirdikleri alabalıkları güzel bir ortamda yiyebileceğiniz bir alana sahip. Hemen hemen çoğu ürünü kendileri üretiyorlar. En son gittiğimde salatalık ikram etmişlerdi. Yediğim en güzel ve lezzetli salata diyebilirim. Çocukların oyun oynayabileceği alanlarıda mevcut. Fiyatlarıda uygun. Alabalık haricinde kendi üretimleri olan Ballardan da alabilirsiniz. İşletmede internet bulunuyor. Ben kendim pişirmem hazır yerim derseniz ailece gidebileceğiniz alkolsüz çok güzel bir ortam.
Burada keşif yapabileceğiniz bir tanede mağra bulunuyor. İnceleme yapmak için öğrenciler yada kaşifleri burada bulabilirsiniz.
Eğer yola devam ederseniz Aksicim Baraj Göletine ulaşırsınız. Balıkçılık merağınız varsa burada yayın balığı çıkıyormuş. Sabah buradan geçerken erkenden gelmiş, hatta burada gecelemiş balık meraklıları vardı. İstanbuldan buraya balık tutmak için geliyorlarmış. Balık avlamanın yasak olduğu dönemler haricinde balık tutmanın serbest olduğunu söylemişlerdi.
Balkaya’ya Nasıl Gidilir?
Gelelim en güzel kısmına; buraya nasıl ulaşabiliriz. Aslında önceki yazılarımda da yazdığım gibi navigasyon ve akıllı telefonlar ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Biz yine de böyle şeyler kullanmayanlar için tarifimizi yapalım. Vize ilçesinden Kıyıköy’e doğru yaklaşık 7 km gittikten sonra sağ taraftaki Balkaya tabelasından sağa dönüp yolu takip ederek Balkaya köyüne ulaşıyoruz. Köye ulaştıktan sonra Köy içinden birilerine yolu sorabilirsiniz. Çiftliklere giden yolları göstericeklerdir. İlk defa geliyorsanız ve yabancısıysanız hemen köyün çıkışında sağ tarafta alabalık çiftliği yazan tabelayı takip ederseniz dağ hoteline ulaşırsınız. Anlattığım alanlara ulaşmak için köy çıkışından sapmadan doğru ilerlemeniz gerekiyor.
Harita Linki İçin Tıklayınız
Koordinatlar
Balkaya Köyü: 41.613039, 27.960217
1 Nolu Yere Dönüş: 41.617010, 27.980162
1 Nolu Yer: 41.620739, 27.988273
2 Nolu Yere Dönüş: 41.613809, 27.981621
2 Nolu Yer: 41.611948, 27.982071
3. Nolu Yer: 41.615638, 27.982651
Aksicim Baraj Göleti: 41.626514, 28.038870
Koordinatları Nasıl Kullanacağınızı Görmek İçin Tıklayınız
Merak edenler gelin gezdireyim.ben iki saat vakit bulsam hemen balkayaya giderim.tipik karadeniz iklimi.hele ki denizde yüzüp mayışmış haldeyseniz o buz gibi suya atlayın iki gün titrersiniz.
balkaya köyü deresinde balık tutmak süresiz bir şekilde alabalık neslini korumak amacıyla avlanmaya karşı koruma altına alınmıştır.
Bununla ilgili bir kaynak varmı acaba? Varsa kaynak bilgisi ile yazıya bir uyarı notu ekliyeyim.
Tuhaf, mantık oturmuyor. zaten doğal alabalıklar değil. tesislerden kaçan alabalıkları ne koruyacakmış? yasal dayanaklar var mı? Paylaşırsanız çok sevinirim.