Yine bir Sakarya Kuzuluk Kaplıcaları dönemi geldi ve bizde devre mülkümüze giriş yaptık. Buralara gelmemin en büyük sebebi tabiki etrafta gezilecek birçok doğa güzelliğinin olmasıydı. Geçen sene geldiğimizde birçok gezilecek nokta çıkarmıştık fakat zamanın kısa olması nedeniyle çoğu rotamıza gidemeden eve dönüş yapmak zorunda kalmıştık. Bu sene için daha kapsamlı araştırma ve hazırlık yaptık. Fakat bu sene için öyle hızlı hızlı gezme değilde sindire sindire gezmeyi tercih ediyoruz diyebiliriz.
Kısaca geçen sene gezdiğimiz noktaları hatırladıktan sonra bu sene için nasıl bir plan yaptık ona geçebiliriz. Geçen yıl Konya, Ankara, Bolu güzergahından buraya giriş yapmıştık. Yol üzerinde yer alan Gölcük Tabiat Parkı ile rotalara başlamıştık. Daha sonra Acelle Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Gökçesaray Yaylası, Karagöl Yaylası, Yanık Yaylası, Sülüklü Göl, Çubuk Gölü rotalarımız olmuştu. Tabi biraz hızlıca gezdik diyebiliriz.
Bu seneki ilk rotamız Keremali Yaylası ve çevre güzellikleri. Keremali Yaylası Akyazı’ya yaklaşık 20 km mesafede yer alıyor. Tabi 20 km ne kadar az bir mesafe demeyin. Tırmanmaya başladığınız zaman bu mesafe sizi yoracaktır. Bu yolun yarı kısmı çok güzel asfalt ama virajlı ve dik çıkışlar ve inişler barındıran cinsten.
Yol Durumu
Çıkarken bir noktada yol ikiye ayrılıcak ve sağ kısım Keremali Yaylası ve Keremali Türbesine çıkan kısım diyebiliriz. Diğer kısım ise sizi direk olarak Çamlıca Göletine götürecek yol. Tabelada nekadar göller de yazsa çevrede bir adet göl bulunuyor. Belkide biz göremedik. Yayla sakinlerine de sorduk, onlarda tek gölün olduğunu söylediler. İkinci yol sizi gölete götürecek yol lakin çok zorlu bir yol. Yolu yeni düzenleme yapmışlar ancak büyük büyük taşlar kalmış yol ortasında.
İlk önce Keremali Yaylası ve Türbeye çıkmayı planlıyorsanız sizi dik bir yol bekliyor diyebiliriz. Yani her iki yolunda kendine göre zorlukları bulunuyor. Eğer yağışlı bir mevsimde buraya gelmeyi planlıyorsanız normal araç ile zorlanmanız muhtemel. Bazı noktalarda dört çeker araçlar bile zorlanabilir.
Hani insan yayla deyince ucubucağı olmayan dümdüz ve yemyeşil alan olarak düşünüyor ya burasını çok fazla öyle düşünmeyin. Yokuşu ve virajı bol ama düzlüğü kendine kadar olan birkaç yayla bölgesinden bahsediyoruz. Ama burada daha önce hiç görmediğim çoklukta Çiğdem gördüm. Yaylanın her yerinde bulunuyor. Yöre halkı vargit çiçeği diye adlandırıyor sanırım. Eylül döneminde çıkıp 1-2 hafta içinde de kayboluyormuş. Belkide bu çiçeğin burada çok olmasının sebebi de bölgede bulunan Keremali Türbesi.
Keremali Türbesi
Keremali Türbesi alanın en yüksek kısmında yer alıyor ve gerçekten müthiş bir manzarası bulunuyor. Belli bir noktaya kadar araç ile çıkılabiliyor. Alanda sizi ilk karşılayacak Namaz taşı. Biraz yürüyüşten sonra Türbeye ulaşıyorsunuz. Sadece türbe değil aynı zamanda misafirhane de bulunuyor. Burada biraz zaman geçirmek manevi yönden size etki edecektir. Burası ile ilgili yayla sakinlerinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Çamlıca Göleti
Türbeden sonra yayla istikametinin tam ters yönünde devam ederseniz Keremali göleti veya Çamlıca Göleti ne ulaşabilirsiniz. Alana gittiğinizde hemen bir noktaya kurulmadan önce çevrede mutlaka kısa bir tur atın. Göleti izleyebileceğiniz ve çok güzel görüş açısı olan noktalar bulabilirsiniz.
Alanda ilk gözünüze çarpacak olan yayla sakinlerinin evleri ve etrafta otlayan inekler olabilir. Yol ulaşımının zor olması buraya insan akımını sınırlı tutmuş durumda. Çevresi temiz kalmış diyebiliriz. Tek eksi yönü çok fazla noktada ateş yakılmış olması.
Neler Bulunuyor?
Çamlıca Göleti nde birçok noktada su çeşmesi var. Buz gibi akıyor. Tuvaletler bulunuyor ama temizliği biraz sıkıntılı diyebiliriz. Mescid ve şadırvan bulunuyor. Bizim insanımız güzel yer bulduğu zaman hemen konaklama yapıyor olacak ki hemen uyarı yazısı yazılmış; Lütfen mescidde uyumayınız ve konaklamayınız diye 🙂 Burada çok güzel kamp yapabilirsiniz. Yeterki yiyecek konusunda tedarikli gelin. Aç kalacağınızı da zannetmem ki yaylada birçok insan bulunuyor ve yemek konusunda yardımcı olurlar diye düşünüyorum.