Gölcük göleti ve Acelle yaylası mesafe ve ulaşım olarak birbirine yeterince uzaktalar. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir peki başlık ne alaka? Bu yazımızda bu iki yer hakkında kısa bilgiler vermeyi planlıyorum. Asıl mesele oluşturduğum video ikisini beraber içeriyor ve bizde mecburiyetten aynı yazıda ekledik.
Gölcük Göleti Nerede Yer Alıyor?
Bolu şehir merkezine yaklaşık 12-13 km mesafede 1217 rakımda yer almaktadır. Yolu asfalt olsa da aşırı yoğunluktan dolayı bozuk sayılır. Alanı meşhur eden Orman Bakanlığına ait olan Devlet Konukevi yer almaktadır. Buraya bu çekici güzelliği veren aslında bu şirin yapı diyebiliriz. Zaten çoğumuz resimlerde bu yapıyı görmüşüzdür. Alanda bu yapı dışında lokantalar, mescid, piknik alanı ve park alanı bulunmakatdır. Malum olduğu üzere girişler ücretlidir. Tabi konaklama için bungalow evlerden de bulunuyor. Ücret ve konaklama şartları hakkında bir bilgim yok maalesef.
Burada piknik v.s dışında neler yapılabilir dereseniz; gölet çevresi yürüyüş için mükemmel. Eğer yürümek istemezseniz elektrikli araçlara da binebilirsiniz. Göletin çevresinde güzel bir tur atmış olursunuz. Bisiklet kiralayabileceğiniz yerlerde bulunuyor. Dilerseniz bisikletle de güzel bir tur atabilirsiniz. Tabi en güzeli yürümek. Bütün güzelliği doya doya yaşarsınız. Böyle yerleri yavaş yaşamak en güzeli. Tabi çocuklar bisikletle gezmeyi daha çok seviyorlar. Biz dönüşte binmek istemiştik ama tabi geç olduğu için kapanmıştı bisiklet kiralayan yer.
Karnım acıktı ve yanımıza yemek de getirmedik ne yapıcaz derseniz etrafta bolca lokanta ve büfe bulunuyor. Tabi burası fazlasıyla meşhur olduğu için yeterince zengin müşteriyi ağırladığı için lokantaların fiyatlarının yüksek olacağını unutmayın. Belki de ucuz da olabilir 🙂 En güzeli yanınızda birşeyler getirmek.
Kamp konusuna gelirsek, kamp yapılmasına izin veriliyormu maalesef bende bilmiyorum. Gerçi birkaç çadır kıran görmüştüm ama gece konaklanmasına izin veriliyormu bilmiyorum. Malum buraya uzun yoldan geldiğimiz ve yeterince vaktimiz olmadığı için çok fazla ayrıntılı inceleme fırsatımız olmadı. Konyadan beri direksiyon sallıyorum ve birkaç yere daha uğradığımız için yorulduk yeterince. Hızlıca kaplıcalara varıp uyumak istiyorum. Tabi birde bizim ailenin en ufak bireyi yol boyunca ateşliydi. Hatırlatma bu gezilerimiz Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşti. Yazılarını yazmak anca bu döneme denk geldi. Malum corona virüsü hepimiz evdeyiz ve bende eski gezdiğimiz yerlerin yazılarını ve düzenlemelerini yapıyorum.
Acelle Yaylası Nerede Yer Alıyor?
Gelelim Acelle Yaylası ne alaka diye… Malum Konya, Ankara Bolu ve Gölcük Göleti derken asıl ulaşacağımız nokta Kuzuluk Kaplıcaları olucaktı. Burada yaklaşık iki hafta kalmayı planlıyorduk. Madem iki hafta burdayız etrafında ne var ne yok gezeriz diye önceden yeterince uzun gezilecekler listesi yapmıştım. Bunların ilki Acelle Yaylasıydı tabiki. Acelle Yaylası Sakarya ilinin Akyazı İlçesi Hanyatak köyünde yer alıyor. Kaplıcalardan yaklaşık mesafesi 25-26 km. Tabi yolu belli bir noktadan sonra biraz bozuluyor. Kış mevsimi haricinde her araç ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eğer buraya ilk defa gelecekseniz buranın haritasını mutlaka telefonunuza indirin. Malum bol bol yol var ve bazı yollar çıkmaz yol olabiliyor. Bazen de fındık bahçelerine giriş yapmış olabiliyorsunuz. Bizim gibi birkaç defa geri dönüş yapma ihtimaliniz yüksek 🙂
Akyazı tarafından geldiğinizde sizi yayla girişinde Türk Bayrağı karşılıyor ve yaylanın hemen hemen tamamını tepeden seyretme imkanı buluyorsunuz. Havanın güneşli veya açık olmasına aldanmayın, bol rüzgarlı bir havanın sizi karşılayabileceğini unutmayın. Kamp veya piknik için gitmeyi düşünüyorrsanız mutlaka hazırlıklı gitmenizde fayda var.
Yayla evlerinin arasından usulca geçtikten sonra asıl sizi etkileyecek olan göletin yanına iniyorsunuz. Göletin çevresinde kamp yapabileceğiniz ve oturup keyif yapabileceğiniz birçok nokta bulunuyor. Alanın yayla olması nedeniyle alışveriş yapabileceğiniz yer görmedik. Belki yaylada kalan köylülerden alışveriş yapılabilir. Mesela tereyağ, yumurta süt v.s gibi. Hatta belki ekmek bile yapan köylüler bulabilirsiniz. Alanda birkaç noktada çeşme var ve su sıkıntısı yok.
Alanda neler yapılabilir derseniz; piknik, kamp, doğa yürüyüşleri, doğa fotoğrafçılığı yapılabilir. En güzeli en az birkaç günlük kamp yapıp burayı doyasıya keşfetmek.