Longoz Ormanları – 1 ( İğneada )

Hep aklımda olan ama bir türlü gidip keşif yapamadığım longoz ormanlarına gitmek nasip oldu. Daha önce bu kadar düzenlimiydi bilmiyorum ama yolları yapılmış, ulaşımı rahat ve birkaç yer haricinde gidip görebileceğiniz bir milli park olmuş.

Mert Gölü

İlk önce burası hakkında kısaca teknik bilgiler vermek istiyorum. Yıldız dağlarından doğan derelerin taşıdıkları alüyonlarla oluşan longozlar diğer bir adıyla subasar ormanları adı ile de bilinirler. Burada Mert Gölü, Hamam gölü, Saka Gölü, Pedina Gölü ve Erikli gölü bulunmaktadır.

Mert Gölü

Buranın bitki çeşitliliğide fazla. Sulak alanlarda dişbudak ve kızılağaç kurak alanlarda ise; meşe türleri bulunur. sarmaşık türü bitkiler bakımından da baya zengindir.

Hamam Gölü

Bitki örtüsünde olduğu kadar hayvan çeşitliliği bakımından da zengin bir ekosistemdir. Yaban kedisi, yaban domuzu, yaban tavşanı, kır tavşanı, karaca, ağaç sansarı, kurt, porsuk, tilki, gelincik, susamuru, alacalı kokarca, büyükkulaklı yarasa, Ak kuyruklu kartal, yeşil ağaçkakan, küçük orman kartalı, baykuş, ibibik, kara leylek, yalıçapkını, gri balıkçıl,  kara ağaçkakan, sincap görebilirsiniz.

Yıkılmış ağaçlar

Ayrıca denizden de kış mevsiminde hamsi ve kalkan balığı, yaz mevsiminde istavrit, mezgit ve dil balığı bulunur. Tatlı sularda kefal, alabalık, gümüş balığı yaşar.

Mantarlar

Ormanın bazı kesimleri sular altındadır. Bu nedenle etrafta yıkılmış bir sürü ağaç görebilirsiniz. Alanda yapabileceğiniz faaliyetlerden bazıları fotoğrafçılık, kuş gözlemi, günübirlik ve uzun süreli yürüyüşler. Alan fotoğrafçılık için biçilmiş kaftan diyebilirim. Gezdiğim gün içerisinde daha çok fotoğrafçıları gördüm. Çünkü her tarafında mükemmel kareler bulabilirsiniz.

Longoz Ormanları

Alanda yürüyüşler için birçok parkur bulunuyor. Orman biraz karışık olduğu için bilen biri ile yada gps ile gitmekte fayda var. Kaybolma ihtimaliniz yüksek.

Longoz

Alan günübirlik piknikçiler için uygun değil. Çünkü yazın bile çoğu yeri ıslak. Yer yokmu derseniz tabiki alanlar var. Bulanık dere taraflarında piknik yapabileceğiniz ufak dere kenarları bulunuyor. Ayrıca deniz kenarında da piknik yapabilirsiniz.

Sincap

Alan çok geniş olduğu için bir günde heryerini gezemeyebilirsiniz. 2-3 günde tam anlamıyla gezilebilir diyebilirim. Bir günde çok hızlı bir gezi olur ve size sadece yorgunluğu kalır. İğneada da kalabilir ve gezinizi günlere yayarak tamamlayabilirsiniz.

Longoz yollar

Kamp yapmak için alan da çok diyebilirim ama ben şahsen orman içinde kamp yapmayı tercih etmem. Saka gölünün olduğu deniz kıyısı taraflarında daha güzel olur. Hem orman içinde fazlaca bulunan sürüngenlerden de korunmuş olursunuz diye düşünüyorum. 🙂

Dere

Nasıl Ulaşılır?

İğneadaya ulaşmadan yaklaşık 6-7 km önce sağ tarafta bulunan Longoz Ormanı tabelasını gördüğünüz yerden orman içine girerek ulaşabilirsiniz. Zaten yol kenarlarında bulunan tabelalar size yardımcı olacaktır. Ben daha çok yeşil alan görmek ve orman içinde gezinmek macera yaşamak istiyorum diyorsanız Demirköyden Sivriler yoluna girerek ve Sivriler köyünden de Longozlara ulaşabilirsiniz. Tabi yol diğer taraf kadar güzel olmayacaktır.

Koordinatlar:

Longoz Ormanları Giriş: 41.872135, 27.934467

Sivriler Longoz Giriş Kısmı : 41.786746, 27.870291

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.