Kurudere Köyü Ve Fatma Kaya

Kurudere Köyü yakınlarında yer alan Fatma Kaya denen yeri çok öncelerden duymuştum ama nerededir veya rotası nedir diye hiç araştırmak aklıma gelmememişti. Taki geçenlerde instagramda resimleri görene kadar. Neyse bende oturdum nerededir, nasıl gidilir, yol varmı, nereleri gezebilirim diye bir çalışma yaptım.

Aslında daha önceden Kurudere Köyüne gitmiştim. Ama gözüme adı gibi kuru bir dere ilişmişti sadece ve bir daha gitmedim. Aslında biz yanlış tarafa gitmişiz. Asıl doğa harikaları Fatma Kaya güzergahında yer alıyormuş. Tabi Fatma Kaya tarafında yer alanlar görebileceğiniz ve keşfedebileceğinizin bir kısmını oluşturuyor. Etrafta müthiş güzellikler yer alıyor. Kesinlikle göz ile görmeniz gerekiyor.

Köyün hemen çıkışında güzellikler başlıyor. Ortada akan bir dere ve bunu besleyen bir sürü kaynak sizi karşılıyor. Her taraftan su akıyor. Belki bu kaynakların çoğu yaza doğru kuruyabilir. Yola devam ederken etrafta kayalık yerler görüceksiniz. Kayalıklara çıkarak etrafı seyredebilirsiniz.

Fatma Kayalar

Fatma Kaya denen yere kadar yol gidiyor ve eğer yağmur, kar yağışı yoksa her türlü araç ile çıkabilirsiniz. Ancak yağmur ve kar yağışı varsa 4*4 araçla çıkmanızda fayda var. Normal araçlarla bazı noktalarda kalabilirsiniz. Benim tavsiyem belli noktaya kadar araç ile gelip devamında yürümek. Çünkü etrafta yürüyerek keşfedebileceğiniz güzellikler mevcut. Tabi etrafı çok bilmiyorsanız yoldan yürümeniz daha mantıklı olucaktır.

Kel Tepe
Kel Tepe

Bazı noktalarda; nereye gideceğinizi gösteren yön tabelaları bulunuyor. Yolları takip ederseniz kolay kolay kaybolmazsınız. Bazı dönüş noktalarından Dupnisa Mağrasına, Mahya Tepeye doğru da gidebilirsiniz. Yön tabelaları sizi Fatma Kaya denen noktaya kadar ulaştıracaktır. Bundan sonra manzaranın keyfini çıkarmak kalacaktır. Tabi Fatma Kaya neden deniyor bunun kısaca hikayesini anlatalım. Bende buraya gidip geldikten sonra öğrendim.

Fatma Kayalarda Kış
Fatma Kaya Hikayesi(Alıntıdır)

Balkan coğrafyasında 1. Balkan savaşının acımasızca hükmünü sürdüğü günlerde, balkan halkının içine giren fitne, onların bir ve beraber yaşamalarının  yok  etmiş ve   artık bu çoğrafyada halk hareketleri  başlamıştır.
Güvenli yaşam nerede  olur  anlayışı insanları  doğdukları yerlerden uzaklaştırmış ve Selanik in değişik  bölgelerinde yaşayan  insanlar yollara düşmüşler  ve  bir  kısmı Pınarhisar Kazasının Kurudere Köyü nü kendilerine yurt edinmişler.


Muhacırlığın  verdiği zorluklarla , Kurudere yi yurt yapma gayretleri  devam  ederken köye bir haber gelir.
Akören mevkiiden bir  grup  Bulgar askeri gelmekte olduğunu ve  herkesin evlerine girmeleri gerektiğini kulaktan kulağa duyurulmuştur.Bulgar askerleri köye gelmiştir ve evlere baskınlar yaparak köy ahalisini  köy  meydanında  toplamaya başlamışlardır.

Zulum  had  safhaya varmıştır. İnsan çığlıkları ile  hayvan bağırışları birbirine karışmıştır.Köylü yaşlı  kadınlar, genç kızların  yüzlerini siyah baca kurumlarıyla boyamışlar ve onların çirkin ve yaşlı  görünmelerini sağlamaya çalışmışlardır.Fakat içlerinden  Öksüz ve Yetim Fatma  yı o  curcunalı  zamanda uyaran olmamıştı. Yüzüne, kendisinin güzelliğini kapatacak hiçbir  şey sürmemişti.Köyde yaşayan herkes  gibi  o  da  dipcik darbeleriyle köy meydanına getirilmişti.


Beklenen   olmuştu.   Öksüz   ve Yetim  Fatma,  Bulgar askerlerinin  dikkatini çekmiş ve  O na sahip olmak için hakaretlere  başlamışlardır.Fakat  Bulgar  askerlerinin hepsi aynı şeyleri düşünmüyorlardı.Fatma yı  köy meydanındaki gruptan, köy  dışına çıkarıp, orada emellerine ulaşacaklarını  zannederek köy dışına  çıkardılar. Fakat içlerinden bir iki asker Fatma nın haline acımış ve kaçmasına fırsat vermiştir.Fatma var  gücüyle kendini  teslim etmemek  için  koşuyor,koşuyordu.Bulgar askerleri arkada Onu var  gücüyle takip ediyordu.

Fatma yukarı; daima yukarı  doğru kaçıyordu.Gelebileceği son nokta,901 rakımlı kayanın üzeri; arkasına baktı; Tek çare vardı; Masumiyetinin son noktası. Önüne baktı; Namusu Ekber diye koruduğu bedeninin son hali.  Sanki bu kaya, O nu  bu  haliyle yüceltecek ve  öteler  ötesine adını ve namını yazacaktı. Öyle de yaptı. Namusu Ekber diye koruduğu  bedenini  kayadan aşağı bıraktı ve Yıldız Dağlarının o haşmetli bakir  varlığına, bakir varlığını teslim etti. Öksüz ve  Yetim  Fatma , yüce olan bir  yerden,  yücelere  adını yazmıştı.

Alan Özellikleri:

  • Kamp ve piknik için ideal bir yer, birçok su kaynağı mevcut.
  • Alışveriş için köyde kooperatifin kurduğu market bulunuyor. Çoğu yiyeceğinizi buradan tedarik edebilirsiniz.
  • Doğa sporlarının çoğunu yapabilirsiniz, fotoğrafçılık için biçilmiş kaftan.
  • Belli noktalar hariç telefonlar Fatma Kaya noktasında bile çekiyor.
  • Etrafta ateş yakmak için bolca odun var. Ateşinizi çim olan yerlerde değilde dere kenarında yakmanızı öneririm.
  • Yürüyüş için birçok nokta ve rota bulunuyor.

Koordinatlar:

Fatma Kaya Yolu: 41.764518, 27.552678

Fatma Kaya: 41.798285, 27.583730

2 thoughts on “Kurudere Köyü Ve Fatma Kaya

  1. Üstad iyi günler,

    Kestane, püren ıhlamur ,kayın ve gürgen en fazla hangi Köy civarı ormanlarda görebildiniz.
    Ağustos ayında kurumayan ve içilebilir suyu olan dereler var mı

    1. Merhabalar,
      Ağaç türlerini en sık nerede görülür diye tek tek incelemedim hiç. Belki çetelesini tutanlar ve cevaplamak isteyenler olabilir. Gördüğüm derelerin çoğu kurumuyor ama bazılarının suyu azalabiliyor. Derelerin çoğu daha başlangıç noktalarında oldukları ve yaşam alanlarından geçerek kirlenmedikleri için kaynatarak içilebilir. Biz çoğu zaman çayımızı v.s. bu derelerden yapıyoruz. Ormanların birçok bölgelerinde zaten çeşmeleri de görüceksiniz. Dağ köylerinin hepsi güzel, içlerinden seçmem gerekirse Bolu taraflarında yer alan köyler diyebilirim. Bolu ormanları, suları, dağları yaşamak için muhteşem diyebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.