Soğucak Köyü, Kırklareli yönünden Pınarhisar ilçesine 13 km, İstanbul yönünde ise Vize’ye 15 km uzaklığı ile iki ilçe arasında yer almaktadır. Yaklaşık nüfusu ise 400 civarlarında diyebiliriz. Soğucak Köyü Balkan Savaşları öncesinde Rum nüfusunun yaşadığı bir köy olarak biliniyor. Köy içerisinde Rumlar zamanından kalma yapılara rastlamanız olası. Balkan Savaşı başlayınca nüfus değişimi yaşanıyor ve Yunanistan ve Makedonya’dan göçmenler geliyor. Bu ilk gelenler eski Pomaklar olarak adlandırılıyor. Yörük olan nüfus çoğunlukla Makedonya’dan göç etmiş. Daha sonraki mübadele döneminde ise yeni göçle beraber ikinci pomaklar (yeni pomaklar) gelmiş. Bu göçler ara ara 1960’lı yıllara kadar sürmüş ve köy bugünkü halini almış.
Köyün ilk adı Soğuksu ve bu isim Rumcadan geldiği için köylüler tarafından Türkçeleştirilirken Soğucak olarak çevrilmiş. Tabi bu isimlendirme yapılırken hikayeler oluşturulmuş. Köy derince bir vadide yer aldığından ve günün belli bir döneminde güneş görmediği ve soğukça manasına gelen Soğucak olarak isimlendirilmiş.
Görülmesi Gerekenler
Köye ilk girdiğinizde dikkatinizi çekecek şey karstik kayalar ve köyün ortasından akan dere ve çevresinde yer alan birçok çeşme. Bu karstik kayalar eskiler tarafından oyulmuş ve hayvan ağılı, kiler, mutfak v.s. amaçla kullanılmış. Günümüzde hala bu amaçla kullanılan mağaralar bulabilirsiniz. Tabi köylülerin kendi bahçelerinde kaldıkları için izin alıp görebilirsiniz.
Karstik oluşumlara örnek bir diğer güzellikleri de Gemikaya. Köye yakın bir noktada yer almaktadır. Köyde sorduğunuzda yerini size göstereceklerdir. Müthiş manzarası olan bir noktaya sahip ve ufak çocuklarla giderseniz dikkatli olmanızda fayda var. Çok yüksek uçurumları olan yerleri bulunuyor.
Köyün içerinden geçen suyu takip ettiğinizde ise Yenice ve Sergen sırtlarına kadar müthiş bir yürüyüş yapabilirsiniz. Buralarda köylülerin kısıtlı olarak tarım yapmak için tarlaları bulunuyor. Son zamanlarda dışarıdan doğaya kaçmak için ufak yerler almış ziyaretçilerin artması ile tarla içlerine ufak baraka tarzı evler yapılmış. Bu yol boyunca köy içerisinde olduğu gibi birçok çeşme ile karşılaşacaksınız. Bölgede su sıkıntısı bulunmuyor.
Eğer kamp yapmak veya piknik yapmak için buralara gelmeyi planlıyorsanız kendinizi doğa ile baş başa bulacaksınız. Bazı noktalarda dere geçişi olduğu için belli dönemlerde ulaşımın zor olması buraya çok fazla gelenin olmasının önüne geçmiş. Bu kısımlarda yabani fındık ağaçları bulunuyor. Biraz orman içlerine ilerlediğinizde ise Kızılcık ağaçları ile karşılaşacaksınız.
Neyi Meşhur?
Soğucak Köyü’nün bir diğer özelliği de Kaçamak dediğimiz yemekleri. Kaçamak Soğucak’lıların baş yemeği. Günümüzde bu yemek ne kadar sürdürülüyor bilemiyorum ama Pekmezli, Tereyağlı ve Kavurmalı Kaçamaklarının meşhur olduğunu söylediler. Eğer tanıdığınız varsa denemeden dönmeyin deriz.
Soğucak Köyü hakkında bize bilgi konusunda yardımcı olan TrakyaGezi‘ye teşekkür ediyoruz.