Trakyanın Turizme Açık Tek Mağarası ”Dupnisa”

Trakyanın Turizme Açık Tek Mağarası ''Dupnisa''

Dupnisa Mağarası; Kırklareli’nin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü yakınlarında yer almaktadır. Trakyada turizme kazandırılmış ve çevre düzenlemesi yapılmış tek mağarası olarak biliniyor. Son zamanlarda başka olup da açılmış varsa bilemiyorum.

Dupnisa Dinlenme Alanı

Dupnisa delik anlamına gelmektedir. Mağaranın üç girişi bulunuyor. Alt kısmı belli bir dönemde yarasalardan dolayı kapalı tutulmaktadır. Mayıs ve Kasım ayları döneminde mağranın tamamını açık olarak bulabilirsiniz. Mağaranın üst kısmı olmasa da alt kısmı sizi üşütebilir. Yazın bile gelirken hazırlıklı gelmenizde fayda var. Özellikle ufak çocuklar için giyebilecekleri bir şeyler getirmeyi unutmayın.

Dupnisa Çevre

Mağaradan çıkan kaynak Bulgaristan tarafına doğru akarak Türkiye-Bulgaristan sınırı Rezve deresini oluşturmaktadır. Kaynağın çıktığı alanın çevre düzenlemesinin yapılması ile güzel bir görünüme kavuşan mağara girişi, gelen ziyaretçilerin hem yemeklerini yiyebilecekleri hem de dinlenebilecekleri güzel bir yer olmuş.

Dupnisa Çevre

Etrafta yemek yiyebileceğiniz, çay içebileceğiniz, oturup dinlenebileceğiniz yerler mevcut. Ateş yakmak yasaktır uyarılarına rağmen piknikçilerimiz boş durmuyor tabi. Buldukları alanlarda mangal keyfi yapanlar var. Görevlilerin pek birşey dediğini görmedim. Tabi çok kalabalık olduğu dönemde izin vermezler diye düşünüyorum. Tuvaletler tam olarak temiz olmasa da yeterli. Market gibi biryer varmı dikkat etmedim ama sanki ufak büfe vardı diye hatırlıyorum.

Rezve Deresi

Genelde mağranın etrafının çok kalabalık olması nedeniyle, mağra gezisi ve etrafında ufak bir turdan sonra tavsiyem geliş yolu üzerinde bulunan dere kenarına gitmeniz. Bu alanın daha geniş olması ve suyun daha güzel olması piknik ve kamp için daha ideal olmasını sağlıyor.

Piknik Alanı

Eğer gittiğiniz zamana yakın yağmur yağmadıysa dere çok temiz akıyor. Dibini görmeniz mümkün. Hatta yazın giderseniz rahatlıkla yüzebilirsiniz. Yüzebileceğiniz derin yerleri de mevcut. Akıntısı biraz fazla dikkatli olmakta yarar var.

Dere

Benim size tavsiyem; köprünün olduğu yerde güzelce karnınızı doyurup suyun aktığı yöne doğru geziye çıkmak. Bunun için köprünün başlangıcında yer alan patika yolu kullanabilirsiniz. Sizi baya uzak bir mesafeye kadar götürecektir.

Dere

Bu kısımları çok fazla bilen ya da giden yok. Millet yürümeyi çok sevmiyor sanırım. Hatta piknikçiler su kenarına değilde çimlerin üst kısmına oturup piknik yapıyor. 🙂 Burda yapılıcak en güzel şey; suyun kenarında oturup suyun akışını seyretmek olur.

Dere

Bu kısımlara giden yollar yağmurların aşındırması ve sanırım insanlar araç ile gitmesin diye sürülerek yolların bozulması ile araçla gitmek zorlandığında gidilebilecek olmasına rağmen normal bir araç ile gitmek gerçekten zor. O yüzden yürüyerek gitmenizi tavsiye ederim.

Yıkılmış Köprü

Bu taraflara gitme amacım her nekadar keşif yapmak olsa da burada bulunan tahta köprüyü bulmaktı. Köprüyü buldum ama maalesef yıkılmıştı. Sular belli dönemde çoğalarak köprüyü yıkmışlar diye tahmin ettim. İleride bu köprü tekrar yapılır mı bilemiyorum. Ama yapılması etrafa ayrı bir güzellik katar diye düşünüyorum.

Dere

Bu dereyi takip ederek Armutveren köyüne çıkabilirsiniz. Oradan da Bulgar sınırı olan Rezve Deresini oluşturuyor.

Sarpdere Köyü

Etrafta gezilecek, keşif yapılacak yer çok. Geliş yolu üzerinde bulunan ve hemen Sarpdere Köyünü geçtikten sonra sağ ve sol tarafınızda bulunan yemyeşil alanda gün batımını izlemek mükemmel olur. Hatta nefesinizi açmak istiyorsanız burada ufak bir koşu yapmanızı öneririm 🙂

Sarpdere Köyü

Hele çocukların bayılacağı bir manzarası var. Tabi köylülerin hayvancılık yaptığını ve etrafta gezinen iri köpeklerin olacağını varsayarak gezmenizde fayda olucak.

Sardere Köyü

Sardere Köyü ile Dupnisa Mağarası arasında bulunan kısım hem kamp için, hem günübirlik gezi ve kafa dinlemek için bulunmaz bir yer. Birkaç günlüğüne gelip kamp yaparak burayı etraflıca gezmek lazım. Dupnisaya gel, mağaraya gir-çık yaparak buranın güzelliğini fark edemeyeceğinizi düşünüyorum. Tanıya tanıya planlı bir şekilde gezmek lazım.

Nasıl Gidilir

Nasıl Gidilir?

Dupnisa mağarasına ulaşım çok kolay. Çünkü mağara girişine kadar asfalt yol bulunmakta ve her türlü navigasyon cihazı ile rahatlıkla gelebilirsiniz. Kırklareli/Demirköy/Sarpdere yazıp köye kadar ulaşmanız ve köy içinde bulunan Dupnisa Mağarası tabelasını takip etmeniz yeterlidir. Sizi mağaraya kadar getirecektir.

Koordinatlar:

  1. Dupnisa Mağarası: 41.841102, 27.555876
  2. Piknik Alanı Ve Dere: 41.857334, 27.567239
  3. Tahta Köprü: 41.860137, 27.566571
  4. Yeşil Vadi: 41.864395, 27.577626

Koordinatların kullanımını görmek için tıklayınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.